Детска Градина Брезичка
 

Запознаване с бита, културата и занаятите на старите шуменци

  • ДГ Брезичка
  • октомври 8th, 2021

 

 

Във връзка с работата на ДГ „Брезичка“ през тази година и създадената етографска рботилница на открито, децата от група „Мечо Пух“ посетиха комплекс „Авшарян“. И тъй като снимането не е разрешено, ето малко информация.

Коплекс „Авшарян“ пресъздава градската атмосфера на богат шуменски дом от края на XIX до около 1930-те години.

Къщата е построена на кръстовището на две улици в Арменската махала в Шумен и е била собственост на Ованес Авшарян, производител и търговец на персийски килими. Тя е единствената за времето си триетажна къща. Стаите са оформени еднотипно – задната им стена е заета изцяло от големи долапи, комбинирани с поставената под ъгъл входна ниша, а таваните са от дъски и профилирани летви. Реставрирана е през 1985.

Леглото-спалня е произведено в Първа креватна фабрика в Шумен. Полилеите първоначално са направени да работят на газ, а с електрификацията са преоборудвани на ток. Уникални са работното бюро, бюфетът в трапезарията, в който има вградена табла за поднасяне на храната. Експозицията е подредена в пет помещения. На първия етаж са гостната и трапезарията, на втория – спалнята и работната стая, кабинетът с тапиите на Ованес Авшарян. Отделно са обособени и двата кьошка на къщата.

Посещението в музея  обогати познанията на децата за живота на хората от миналото и както и сами разбраха те далеч не са имали удобствата и уредите, които ползваме днес, но са водили интересен и забавен начин на живот.

 В двора на музея се намира и бонсай- градината, която децата посетиха  за втори път, работейки по мини проект „Сезонни промени на дърветата в саксия“. Порадваха се на новата им премяна и са в очакване на следващата среща с тях.