Детска Градина Брезичка
 

Ден на Шумен

  • ДГ Брезичка
  • май 11th, 2022

Ние сме деца на Шумен,

на страната, на света!

Даже пътят да е труден,

пак ще покорим света!

А пътят на много деца започва от родния Шумен, Шумен, чийто празник е днес- 11.05.,  утвърден за Ден на Шумен през 2000 г. с решение на Общински съвет. Тогава е приет химнът на града-  „От тука започва България“ по текст на Антонин Горчев, музика – Хачо Мисакян, в изпълнение на Асен Масларски. А началото на този празник ни отвежда в далечната 1813-та година, когато в Шумен е организирано градско честване на светите братя Кирил и Методий. За това свидетелства изключително интересната находка в музея на Ватикана.  Факт, който дава основание на шуменци, верни на духа и традициите на нашия град, да изберат датата 11 май за свой празник.

Днес Денят на Шумен  започна  с „Час по родолюбие“ във всички училища и детски градини. В него децата и учениците се запознаха с историята на датата 11-ти май.

Децата и колективът на  ДГ „Брезичка“ тържествено отбеляза празника на града с тържество, подготвено от г-жа Сл.Димитрова.

След изпълнението на химна на Шумен и на ДГ „Брезичка“ и внасяне знамето на градината, децата рецитираха стихове за родния град, пяха песни, за да знаем и помним кои сме и че именно от Шумен започва България, за да ни разкажат за своите мечти.

Изпълнение на стихотворението „Мечта“ от Калина Деянова, група „Шарена дъга“

„Българско дете“ в изпълнение на Габриела Георгиева, Селена Митева, Лили Арсова и Анна Василева-

група „Шарена дъга“

Дея Деянова, група „Мечо Пух“ рецитира „Моят роден край“

 

„Родна стряха“ в изпълнение на Даниел Йорданов, група „Мечо Пух“

„Роден град“- изпълнява Лъчезара Чолакова, група „Мечо Пух“

Урок по родолюбие във филиала на ДГ „Брезичка“ изнесе г-жа С.Луладжиева

Нека си пожелаем децата ни да са горди, че са родени в града, в близост до който са били първите две столици на България и в който е кипял духът на просвещението и културата. Да си пожелаем същите тези наши шуменски деца да оставят макар и малка следа, която ще се помни от следващите поколения.

Честит празник, шуменци!