Детска Градина Брезичка
 

Гергьовски люлки

  • ДГ Брезичка
  • май 5th, 2022

На 6 май празнуваме „Гергьовден“ – един от най-големите празници в народния календар, който се провежда в чест на Свети Георги Победоносец , Ден на храбростта и Българската армия, на овчарите и земеделците. Той беше претворен от децата от  трета група „Мечо Пух“ като един от най – обичаните пролетни празници, наричан още  „Цветен Георги“. Цветни бяха и премените на децата, изпълнили красивия двор на ДГ „Брезичка“.

Традицията повелява рано сутринта моми да се мият с утринна роса, да берат цветя и  клонки, с които да украсят входните врати, както и кошарите. Децата от група  „Мечо Пух“ я спазиха и се заеха с изработването на китки, пяха гергьовски песни, наричаха и благославяха за здраве и берекет, седнаха на обща трапеза. Най – нетърпеливи бяха момите, които очакваха техните любими да ги полюлеят за здраве на украсената с цветя гергьовска люлка.

В радостта на децата се усещаше духът на предстоящия празник , за който народът е казал „Личен ден Великден, още по- личен- Гергьовден“.

С пресъздаването  на българските обичаи децата по естествен и непринуден начин ги възприемат,  възраждат и запазват всичко българско, завещано от дедите ни.

Честит Гергьовден! Честит имен ден на всички наши възпитаници! Бъдете здрави, обичани и носете с гордост това победоносно име!