Детска Градина Брезичка
 

ЗАЕДНО, С ОБИЧ ЗА ДЕЦАТА

ДГ „БРЕЗИЧКА” е една от малкото детски градини в град Шумен която притежава собствен уникален дух , пренесен от Възраждането, времето в което е построена сградата в която се помещава. В далечната 1891 година Шуменската градска община построява една от първите сгради за училище в нашия град на улица „Пълнокладенчева” №22, в Пълнокладенчевия квартал . Наричат го Нанчовото основно училище с благодарност към големия шуменски благодетел Нанчо Попович, дарил голяма сума пари за образованието в град Шумен. Още през 30-те години на миналия век тук е съществувала подготвителна предучилищна група подготвяла децата за преминаване в първо отделение.
Детската градина като такава, на сегашната улица „Август Попов”№22 се основава през м. декември 1962 година. Създадена през 1962 година тя и до днес съхранява вечния човешки стремеж към знание , красота и хармония в близост до природата . В началото групите са четири , но през 2000 година , поради големия брой деца в квартала и невъзможност да бъдат обхванати всички желаещи деца ,ръководството на Община Шумен разшири капацитета на градината с още две групи .Филиалът на градината се намира на улица „Дойран” 22 и има капацитет -50 деца. В момента , в ДГ”Брезичка” се обучават , възпитават и подготвят за училище 140 деца , разпределени: в основна сграда – в четири групи и във филиал – в две групи.

група”Мечо Пух”

учителки :Петя Атанасова , Румяна Колева и помощник – възпитател Валя Стойчева

С Мечо Пух и Прасчо тичам.
Лудориите им аз обичам.
За щури приключения мечтая,
но в групата най често с тях играя.


Група ”Всезнайко”

учителки :Ирена Стоянова , Петя Илиева и помощник –възпитател Елена Тонева

В нашата детска градина
имаме група любима.
„Всезнайко” нарича се тя,
с весели, умни деца.


група „Врабче”

учителки: Ивелина Кънева , Тодорка Неделчева /в момента я замества Филка Филова/ и помощник –възпитател Дилияна Димитрова

Като врабчета сме щастливи
Умни , весели, скокливи!


група ”Шарена дъга”

учителки: Славка Димитрова , Теодора Николова и помощник –възпитател Пенка Бойчева

Под дъгата пеем и се смеем!
Весело живеем!


група ”Пеперудка” /филиал/

учителки: Марияна Йовчева , Тансу Недим и помощник – възпитател Десислава Миткова

„Играем, учим, пеем.
Тук весело живеем.”


група „Калинка” /филиал/

учителки : Сима Луладжиева , Юркия Джелял и помощник възпитател и домакин Христина Славчева.

„Детството си няма да забравим,
Приятели завинаги ще си
останем!”


Екипа на градината се състои и от:
Музикален ръководител– Веселина Дончева
ЗАС –Радостина Койчева
Готвачи – Димитричка Ангелова, Иванка Куманова
Работник в кухня –Стоянка Григорова
Охрана – Стфчо Стефанов
За да бъдат здрави децата в ДГ”Брезичка” си грижат две медицински сестри : Росица Симеонова-основна сграда и Ивалина Начкова – филиал.

Към детската градина на 4 часа имаме:
психолог от ЦПЛР –Светлана Георгиева
логопед от ЦПЛР –Красимира Иванова
В много посоки се развива работата в детската градина.
Духа на традициите се поддържа чрез системно запознаване с народните обичаи и пресъздаване на народната обредност. Тук се празнуват всички народни празници – от Сирни заговезни, Тодоровден , Лазаровден, Цветница – на който се отбелязва именния ден на детската градина, Гергьовден, Димитровден. Децата се възпитават в дух на толерантност и умение да живеят с различията на всеки, да уважават особеностите на различните националности, да ги опознават и също да претворяват техните празници .
Съвременните технологии също станаха част от образователния процес в детската градина. Всички групи са оборудвани със съвременна техника която помага на учителите за по качествен и разнообразен учебно–възпитателен процес.
Всяка година, освен задължителната подготовка за училище която се осъществява от висококвалифицирани учители , се организират и групи за изучаване на английски език с ръководител – Иванина Стефанова
Гайдова, школа по народни танци – СНЦ”Гайтани”, спортни и латино танци танци.
Детската градина задълбочено и последователно работи по темите за съхраняване националното богатство чрез запознаване и претворяване на основни народни обичаи: Димитровден , Сирни заговезни,Цветница , Лазаровден, Гергьовден, Еньовден .Друга основна насока в работата е и възпитаване на природосъобразно поведение чрез опознаване и грижа за природата , отглеждане на билки в своеобразния Еко – парк на градината.

Нашата мисия е да възпитаме талантливи , добри, отзивчиви , знаещи, и добре възпитани личности, способни бързо да се адаптират към социалния живот в съвременното общество , да направим спокоен прехода на децата към училище чрез качествен образователен процес. Да развиваме детската личност, с всички нейни качества и способности:
реч, мислене, творчески заложби, таланти, хармонично физическо и интелектуално израстване . Да опазим живота и здравето на поверените ни деца. Да им осигурим и да отговорим на нуждата им от:
– любов и сигурност
– нови преживявания
– движение и радост
– похвала и оценка.
Да преживеят децата при нас вълнуващи дни изпълнени със знание, радостни преживявания, игри, разнообразие от дейности , личностно развитие и изяви. Да им предложим доверие, любов, уважение и приятелство ,щастливо детство на което има право всяко дете.